Bijna elk weekend verzamelt weer een hele kroost jongeren zich enthousiast aan het KSA lokaal. De een met volle moed het Belgische weer trotserend in korte broek, de ander wat angstig en vol spanning over al het onbekende wat er die namiddag te wachten staat. Maar allemaal gewapend met een gezonde dosis onrust klaar om op avontuur te vertrekken en om een hele namiddag compleet uit het gezichtsveld van hun ouders te verdwijnen. Om ’s avonds weer terug te keren met vuile knieën en een nog vuilere was. Hier en daar wat schaafwonden, stoere verhalen maar vooral een hoop nieuwe herinneringen, vriendschappen en levenskunst.

Ouders van KSA Eksel laten hetgeen wat ze het liefste hebben los in de armen van de leiding die nog zo jong en zorgeloos in het leven staat. En hoogstwaarschijnlijk laat uitschijnen dat zij de kunst van het relativeren beter beheersen. Vandaag leven we in een samenleving die alles steeds meer in regels en controle giet. Vaak vanuit een oprechte bezorgdheid om datgene wat hun dierbaar is te beschermen. We weten allemaal dat opgroeien gaat met vallen en opstaan, met fouten maken. En we weten allemaal dat we jonge mensen weerbaar moeten maken zodat ze na het vallen ook weer opstaan. Ouders van KSA Eksel jullie zijn ongerust en zullen opgelucht zijn wanneer jullie zoon of dochter heelhuids terugkomt van een activiteit. Maar ik wil jullie toch bedanken om, ondanks jullie bezorgdheid, te vertrouwen in KSA Eksel.

Leiders en leidsters van KSA Eksel, ik weet dat het niet evident is, de investering die jullie maken om een hele kroost de tijd van hun leven te geven. Een jeugdbeweging is meer dan enkel ravotten, knutselen en schipper-mag- ik-over- varen spelen. Op school leren we bepaalde zaken, maar bij KSA Eksel leren we zoveel meer. ‘De school des levens’, waar we échte levenslessen leren, maar evengoed onze eigen boterhammen leren smeren of hoe we het snelst een stuk zeep kunnen opzepen. Een oprechte dankjewel om zo goed voor de kinderen van onze jeugdbeweging te zorgen. Het zijn jullie die waarden en herinneringen meegeven die ze voor het leven kunnen koesteren. Jullie geven jongeren de kans én de ruimte om eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Leiders en leidsters van KSA Eksel, jullie zijn enthousiaste, jonge en gedreven mensen in vrijheid en engagement. Ik wens jullie een schitterend KSA-jaar toe!

Jeugd van KSA Eksel, grijp jullie kans, groei, ga kopje-onder en kom proestend weer boven, roei tegen de stroom is maar wees vooral kwistig met jullie talenten. Geef en blijf geven zodat jullie onvermoeibaar zijn. Durf binnen KSA Eksel een eigen mening te hebben en kom er voor uit. Durf leven met je hart én je verstand, met open ogen en oren kunnen zien en luisteren. Maar ook stil kunnen worden voor het lied van een vogel of de kleur van een bloem. Jongeren van KSA Eksel, bedankt om elke activiteit vol energie met de glimlach aan te komen om er weer een heerlijke middag van te maken. Geloof maar dat die glimlach de dag van de leiding helemaal af maakt.Jong zijn is een toverwoord, op duizend manieren geschreven: wie jong is, heeft de toekomst. Het is zoeken en soms die grenzen durven doorbreken, leven met onzekerheden, elkaar vinden en samen op weg gaan, veel geduld hebben met elkaar. Maar vooral weten dat mensen mensen nodig hebben.

En als je het mij zou vragen, dan maken we er samen een onvergetelijk KSA-jaar van en zij die nog twijfelen: KSA Eksel, daar kies je niet alleen voor, maar daar kiezen wij samen voor!

Lana Gijbels
Bondsleidster KSA EKSEL